Dziś jest 05.02.2025
Imieniny obchodzą Agata, Adelajda, Justynian, Albin
Smakowanie specjałów azjatyckiej kuchni jest przygodą równie wciągająca jak pokonywanie kolejnych kilometrów w podróży. Ci, którzy zawitają do Uzbekistanu, na pewno przeżyją niejedną kulinarną przygodę – tamtejsze specjały, choć bywają ciężkostrawne (podobnie jak i w innych krajach Azji Centralnej), to robione z lokalnych, zazwyczaj świeżych składników, są po prostu smaczne.
Kuchnia Uzbekistanu to przede wszystkim:
pilaw (plov) – potrawa najbardziej znana nie tylko w Azji Centralnej, ale również na całych Bałkanach. Pilaw przygotowuje się na bazie ryżu gotowanego w wywarze z kawałkami mięsa, najczęściej jest to baranina, oraz warzyw, wśród których prym wiedzie ostra papryka. Bardzo często na bazarach miejskich można spotkać uliczne jadłodajnie – ogromny sagan, w którym gotuje się pilaw, tuż obok stoisko z kwasem chlebowym, nie musimy więc specjalnie daleko odchodzić, by zjeść pełny posiłek. Pilaw jada się łyżką lub używając palców prawej ręki, co wymagania opanowania specjalnej techniki nakładania, formowania i wkładania do ust mięsno-ryżowych kuleczek.
Gigantycznych rozmiarów pilaw. Fot. xoque (CC SA/Flickr.com)
lagman – bardzo gęsta zupa z mięsem (Uzbekistan nie jest rajem dla wegetarian) i warzywami (ziemniaki, bardzo popularna w Uzbekistanie papryka, czosnek, kapusta, marchew, fasolka, cebula), oczywiście obficie przyprawiona, co jest normą w tamtejszej kuchni.
szaszłyki – Uzbecy wręcz zajadają się nimi, są dostępne zawsze i wszędzie, robione głównie z baraniny, bardzo tanie. W Samarkandzie można dostać rarytas, który dla bardziej wrażliwych podniebień będzie kompletnie nie do przyjęcia – szaszłyki z byczych jąder.
pierożki – różnorakie, w nieskończenie wielu odmianach. Tak, pierożki to kolejna uzbecka specjalność, która może stanowić zarówno główne danie, jak i rodzaj przekąski – to zależy od dodatków. Wśród uzbeckich pierogów znajdziemy: samsy, uformowane ciasto wypełnia się farszem z baraniny, cebulki, sera oraz startej dyni, następnie piecze się je w tandyrze, specjalnym glinianym piecu (podobieństwo do hinduskiego pieca tandoori nie jest przypadkowe), manty – pierożki z mięsnym nadzieniem gotowane na parze, hanum – pierożki w kształcie sakiewki z farszem mięsno-warzywnym, gumma – pierogi smażone w głębokim tłuszczu, oczywiście z mięsnym farszem.
lepioszka – nie jest to samodzielne danie, ba, to w ogóle nie jest danie, bez lepioszki trudno jednak wyobrazić sobie jakikolwiek uzbecki posiłek. Pszenny, okrągły chlebek z wyżłobionym charakterystycznym znakiem piekarni, z której pochodzi, jeśli jeszcze jest ciepły, może być rarytasem, który na długo pozostanie w pamięci.
Lepioszka i pierożki, czyli kwintesencja uzbeckiego posiłku. Fot. Bnwwf91 (Wikimedia Commons)
Nie ma uzbeckiego posiłku bez herbaty – pije się ją najczęściej w czajchanach, tradycyjnych herbaciarniach. Do wyboru mamy herbatę czarną i zieloną, jest też coś dla miłośników bawarki – to kuksaj, zielona herbata z mlekiem.
Z opisu głównych uzbeckich potraw można by wywnioskować, że „kraj mięsem stoi”. Po części to prawda, ale tamtejszy klimat sprzyja także uprawie warzyw i owoców. Wśród owoców znajdziemy zarówno te dobrze nam znane jak winogrona, melony, ananasy, bakalie, banany oraz bardziej egzotyczne – churmy i aiwy. Oczywiście najlepszym źródłem świeżych owoców są bazary.
Dużo dobrego i smacznego – oczywiście na uzbeckich bazarach. Fot. luigig (CC BY/Flickr.com)
Jeśli chcemy dobrze, tanio a zarazem smacznie zjeść szukajmy w uzbeckiej miejskiej dżungli napisu „Cafe”, pod którym wbrew pozorom nie kryje się kawiarnia, a restauracja, gdzie często posiłki spożywa się w pozycji niemalże półleżącej – na słynnych uzbeckich tapczanach (podest, na którym siedzi się na rozłożonych materacach i poduszkach).
Pozostaje tylko powiedzieć „Yoqimli ishtaxa” – smacznego!
Liczba opinii: 0 |
Średnia ocen: 0.00
Infolinia(22) 487 55 85
Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19
Powered by Webspiro.