Dziś jest 26.04.2024

Imieniny obchodzą Marzena, Klaudiusz, Marcelina, Artemon

Portal podróżniczy etraveler.pl

gwarancja udanych wakacji
Accredited Agent

Co jeść

Smakowanie specjałów azjatyckiej kuchni jest przygodą równie wciągająca jak pokonywanie kolejnych kilometrów w podróży. Ci, którzy zawitają do Uzbekistanu, na pewno przeżyją niejedną kulinarną przygodę – tamtejsze specjały, choć bywają ciężkostrawne (podobnie jak i w innych krajach Azji Centralnej), to robione z lokalnych, zazwyczaj świeżych składników, są po prostu smaczne.

Kuchnia Uzbekistanu to przede wszystkim:

pilaw (plov) – potrawa najbardziej znana nie tylko w Azji Centralnej, ale również na całych Bałkanach. Pilaw przygotowuje się na bazie ryżu gotowanego w wywarze z kawałkami mięsa, najczęściej jest to baranina, oraz warzyw, wśród których prym wiedzie ostra papryka. Bardzo często na bazarach miejskich można spotkać uliczne jadłodajnie – ogromny sagan, w którym gotuje się pilaw, tuż obok stoisko z kwasem chlebowym, nie musimy więc specjalnie daleko odchodzić, by zjeść pełny posiłek. Pilaw jada się łyżką lub używając palców prawej ręki, co wymagania opanowania specjalnej techniki nakładania, formowania i wkładania do ust mięsno-ryżowych kuleczek.

Plow

Gigantycznych rozmiarów pilaw. Fot. xoque (CC SA/Flickr.com)



lagman – bardzo gęsta zupa z mięsem (Uzbekistan nie jest rajem dla wegetarian) i warzywami (ziemniaki, bardzo popularna w Uzbekistanie papryka, czosnek, kapusta, marchew, fasolka, cebula), oczywiście obficie przyprawiona, co jest normą w tamtejszej kuchni.

szaszłyki – Uzbecy wręcz zajadają się nimi, są dostępne zawsze i wszędzie, robione głównie z baraniny, bardzo tanie. W Samarkandzie można dostać rarytas, który dla bardziej wrażliwych podniebień będzie kompletnie nie do przyjęcia – szaszłyki z byczych jąder.

pierożki – różnorakie, w nieskończenie wielu odmianach. Tak, pierożki to kolejna uzbecka specjalność, która może stanowić zarówno główne danie, jak i rodzaj przekąski – to zależy od dodatków. Wśród uzbeckich pierogów znajdziemy: samsy, uformowane ciasto wypełnia się farszem z baraniny, cebulki, sera oraz startej dyni, następnie piecze się je w tandyrze, specjalnym glinianym piecu (podobieństwo do hinduskiego pieca tandoori nie jest przypadkowe), manty – pierożki z mięsnym nadzieniem gotowane na parze, hanum – pierożki w kształcie sakiewki z farszem mięsno-warzywnym, gumma – pierogi smażone w głębokim tłuszczu, oczywiście z mięsnym farszem.

lepioszka – nie jest to samodzielne danie, ba, to w ogóle nie jest danie, bez lepioszki trudno jednak wyobrazić sobie jakikolwiek uzbecki posiłek. Pszenny, okrągły chlebek z wyżłobionym charakterystycznym znakiem piekarni, z której pochodzi, jeśli jeszcze jest ciepły, może być rarytasem, który na długo pozostanie w pamięci.

Lepioszka

Lepioszka i pierożki, czyli kwintesencja uzbeckiego posiłku. Fot. Bnwwf91 (Wikimedia Commons)



Nie ma uzbeckiego posiłku bez herbaty – pije się ją najczęściej w czajchanach, tradycyjnych herbaciarniach. Do wyboru mamy herbatę czarną i zieloną, jest też coś dla miłośników bawarki – to kuksaj, zielona herbata z mlekiem.

Z opisu głównych uzbeckich potraw można by wywnioskować, że „kraj mięsem stoi”. Po części to prawda, ale tamtejszy klimat sprzyja także uprawie warzyw i owoców. Wśród owoców znajdziemy zarówno te dobrze nam znane jak winogrona, melony, ananasy, bakalie, banany oraz bardziej egzotyczne – churmy i aiwy. Oczywiście najlepszym źródłem świeżych owoców są bazary.

Bazar, Uzbekistan

Dużo dobrego i smacznego – oczywiście na uzbeckich bazarach. Fot. luigig (CC BY/Flickr.com)



Jeśli chcemy dobrze, tanio a zarazem smacznie zjeść szukajmy w uzbeckiej miejskiej dżungli napisu „Cafe”, pod którym wbrew pozorom nie kryje się kawiarnia, a restauracja, gdzie często posiłki spożywa się w pozycji niemalże półleżącej – na słynnych uzbeckich tapczanach (podest, na którym siedzi się na rozłożonych materacach i poduszkach).

Pozostaje tylko powiedzieć „Yoqimli ishtaxa” – smacznego!

Opinie (0)

Liczba opinii: 0 |

Średnia ocen: 0.00

Brak opinii, bądź pierwszy!

Twoja opinia

Twoja ocena

Infolinia(22) 487 55 85

Pn.-Pt. 8-19;So-Nd. 9-19

Wyszukiwarka lotów

Osoby podróżujące

Osoby podróżujące